Voeding en Allergieën

 

Voeding

  1. Heb je Voedingstekorten (eiwitten, koolhydraten, vetten)
  2. Krijg je van bepaalde voedingsmiddelen teveel binnen zodat ze toxisch voor je werken bijvoorbeeld transvetten of suikers
  3. Krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen
  4. Neem je voeding en vitaminen en mineralen wel voldoende op (Blokkade op opname)
  5. Reageert je lichaam ‘allergisch’ op normale stoffen en kun je ze daardoor niet gebruiken
  6. Maakt je lichaam voldoende enzymen om te kunnen verteren
  7. Werken je maag, darmen en lever etc. voldoende

Wist je dat…

Je met behulp van Kinesiologie bovenstaande kan uittesten en balanceren zodat je voeding je weer werkelijk zal gaan voeden.

 

Hierdoor kan je afkomen van klachten zoals:
  • Vermoeidheid
  • Overeten
  • Te weinig eten
  • Allergieën
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Gewrichtsklachten etc. etc.

Wat zijn allergieën?

Allergieën zijn reacties van het lichaam op stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn voor het lichaam.

Het kunnen stoffen zijn die ingeademd, gegeten of aangeraakt worden. Het contact met de stof (het allergeen voor die persoon) kan een variëteit aan symptomen veroorzaken.
Het immuunsysteem wordt hierdoor in werking gezet en zet witte bloedcellen aan tot het produceren van stoffen die de celafweer bevorderen, zoals histamine.

Deze chemische reacties zorgen voor abnormale fysieke, fysiologische en psychische symptomen.
Allergieën kunnen zich op allerlei manieren uiten: Pijn, spierzwakte of spierspanning, huidproblemen, astmatische klachten, gedragsproblemen, leerproblemen, (over)vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Dit is afhankelijk van welk orgaan of welke structuur uit balans raakt van een bepaalde stof.

Waardoor ontstaat een allergie?

Een hypothese is dat er een allergie ontstaat als er een stof wordt gegeten terwijl er op dat moment ook stress aanwezig is (bv. ruzie aan tafel).
Door de stress is het overlevingssysteem in het brein actief geworden terwijl de stof werd genuttigd.

Er is een connectie (verbinding) in het brein ontstaan met de stof en de reactie van het overlevingssysteem:
Eten van de stof –> fysiologische (lichamelijke en/of geestelijke) stress reacties.
Telkens als de stof opnieuw wordt gegeten, treedt de reactie op.

Bij een bevonden onbalans wordt het hele systeem vrijgemaakt van de reactie op de betreffende stof (zie Behandeling allergie).
Door de stof te behandelen, hoeft het lichaam hierna niet meer met stress te reageren op de stof en kan de energie weer goed stromen.

Behandeling allergie

In de praktijk wordt gewerkt met:

  1. De NAET methode ( Nambudripad’s Allergy Elimination Technique)
  2. De Espavo Methode (een methode waarbij de oorspronkelijke oorzaak van de allergie kan worden opgespoord).
  3. Allergiebehandeling volgens Hugo Tobar.

Ad.1.

Uitvindster van de NAET methode is Dr. Devi Nambudripad.
Zij is op zoek gegaan naar een methode om haar eigen allergieën te behandelen die meer kon doen dan het tot dan toe gebruikelijke vermijdingsdieet.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek uit de chiropractie en van acupunctuurpunten.
Stoffen worden gescreend via Kinesiologie.
Dit gebeurt via het testen van spieren.

Hoe wordt er getest?

Terwijl de stof wordt vastgehouden, wordt een spier getest. Als de spier ‘zwak’ test, ervaart het lichaam de stof als stress, de stof kost het lichaam energie.
Daarna kan door het aanraken van orgaanpunten getest worden welke organen stress ondervinden van de stof.
Zonodig volgt er een behandeling van de stof.
Dit gebeurt door de blaasmeridiaan (die verbonden is met het overlevingssysteem) te stimuleren. Het lichaam wordt hierdoor als het ware opnieuw geprogrammeerd op het feit dat de stof niet meer schadelijk is voor het lichaam.

In eerste instantie wordt gescreend op de eerste 5 basis mixen: Eimix, Calcium mix, Vitamine C, Vitamine B-complex en Suiker.

Als de basis 5 sterk testen, kunnen we door gaan met meer individueel storende stoffen zoals huisstofmijt, dieren, pollen, gist, candida, bomen, tarwe, gluten etc.
Zo wordt een op ieder individueel behandelprogramma afgestemd.

Na de behandeling geldt er een vermijdingsdieet die kan variëren van een paar uur tot 25 uur.
Tijdens de behandeling wordt vermeld welke stoffen u dient te vermijden.
De stof mag niet gegeten, gedronken en aangeraakt worden. Zo krijgt het lichaam de kans om alle blokkades die door de stof werden veroorzaakt te verwijderen.
Verder mag er 6 uur na de behandeling niet gedoucht worden en mag er geen zware lichamelijke arbeid verricht worden.
Veel (water) drinken en niet te veelzijdig eten ondersteunen de behandeling.
Het vermijdingsdieet is van essentieel belang. Hierbij valt of staat de behandeling.
Het is prettig als men zich voor de behandeling heeft gedoucht, maar niet noodzakelijk.

Ad.2.

De Espavo methode is ontwikkeld door Carin Jansen. Deze methode heeft veel raakvlakken met de NAET methode met als aanvulling dat er op zoek wordt gegaan naar de grondoorzaak van een allergie. Vaak wordt een oorzaak in het verleden gevonden en kan de emotie die met de allergie verbonden is achterhaald worden.

Ad.3.

De allergie behandelmethode volgens Hugo Tobar.
Hugo Tobar heeft veel verschillende Kinesiologische methoden en protocollen ontwikkeld. Eén methode omvat het in balans brengen van het immuunsysteem (zie verder Immuunsysteem). Een onderdeel van het immuunsysteemprotocol is het kunnen balanceren van allergieën tot diep in de cel.